Indeksi u crvenom treći tjedan za redom


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan zabilježilo rast dioničkog prometa, prije svega zahvaljujući blok transakcijama dionicama Končar-Elektroindustrije i Hrvatskog Telekoma. Ukupni dionički promet je iznosio 68,3 milijuna kuna, što je u prosjeku 13,7 milijuna kuna dnevno. Indeksi su treći puta za redom tjedan zaključili u crvenom teritoriju, gdje je CROBEX zabilježio pad od 0,95 posto, te je zaključio na 1.678,9 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 0,9 posto na vrijednosti. Sektorski gledano, jedino je indeks turističkog sektora zaključio u zelenom teritoriju, i to s neznatnim porastom od 0,02 posto, dok je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora, koji je potonuo 2,54 posto, a slijedi ga indeks građevinskog sektora, s padom od 1,69 posto.

Najlikvidnije izdanje je bila dionica Končar-Elektroindustrije, koja je u blok transakciji prikupila 27,5 milijuna kuna prometa, a u redovnom trgovanju 294 tisuća kuna, izgubivši pri tome 0,4 posto na vrijednosti. Aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma, koje su uz 7 milijuna kuna prikupljenih u blok transakciji, ostvarile 14,2 milijuna kuna prometa u redovnom trgovanju, ojačavši 0,6 posto. Milijunski promet su ostvarile i dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 3,3 milijuna kuna ojačale 0,2 posto, te dionice Podravke i povlaštene dionice Adrisa, čije su cijene na prometima od oko 3 milijuna kuna potonule redom 1,5 posto i 3,6 posto.

Od likvidnijih izdanja, najveći gubitak je zabilježen u dionici Croatia osiguranja, koja je potonula 13,2 posto. Velike gubitke su pretrpjele i dionice Optima Telekoma, koje su izgubile 9,1 posto na vrijednosti, te dionice Proficia, Saponije, i Belja, koje su oslabile redom 7,4 posto, 6,3 posto i 3 posto.

S druge pak strane, dobitnike je predvodila dionica lošinjske plovidbe, čija je cijena uzletjela 10,3 posto. Od dobitnika valja još izdvojiti dionice Atlantske plovidbe, s porastom od 5,2 posto, te dionice Arenaturista, koje su ojačale 3,4 posto.

Globalne burze su prošli tjedan također svjedočile cjenovnim padovima. Na američkom tržištu su Dow Jones Industrial Average indeks i S&P indeks kliznuli 0,3 posto i 1,2 posto. Na Europskim burzama je vladao pozitivan sentiment te je tako većina indeksa zaključila u pozitivnom teritoriju. Indeks Euro Stoxx 50 je ojačao 1,1 posto, a od pojedinačnih indeksa valja spomenuti londonski FTSE100 s rastom od 1,2 posto, pariški CAC40 koji je ojačao 1 posto, te njemački DAX, s rastom od 0,8 posto.

Tjedan pred nama biti će uvelike obilježen referendumom u Ujedinjenom Kraljevstvu glede izlaska iz Europske unije, koji je na rasporedu u četvrtak. Nadalje, investitori će popratiti objavu indikatora sentimenta u Njemačkoj, u četvrtak je na rasporedu objava lipanjskog PMI indeksa prerađivačkog sektora. Od važnijih objava valja spomenuti i objavu lipanjskog IFO indeksa poslovne klime u Njemačkoj, koja je na rasporedu u petak, kada se objavljuju i podaci o narudžbama trajnih dobara u SAD-u.

*Autor komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...