Euro skočio iznad tečaja 1,13


Prošlotjedna sjednica Europske središnje banke protekla je bez iznenađenja, a tome su pridonijela i vrlo niska očekivanja tržišnih aktera. Najavljeno je da će se Europska središnja banka fokusirati na nove programe koji kreću tijekom lipnja. Tek najesen, kada se vide prvi rezultati novih mjera, mogu se očekivati konkretni potezi. Predsjednik ESB-a Draghi na tiskovnoj konferenciji je rekao da će, ukoliko inflacija ne počne značajnije rasti, ESB biti primorana na dodatne mjere. Uz to, Europska središnja banka je prezentirala nove makroekonomske prognoze za euro zonu, u kojima očekuje rast BDP-a od 1,6% u 2016. i 1,7% u 2017. godini, dok vide prosječnu godišnju stopu inflacije od 0,2% u 2016. i 1,3% u 2017. godini. Inflacija, mjerena kroz indeks kretanje potrošačkih cijena, u euro zoni je u svibnju pala za 0,1% na godišnjoj razini. To je drugi uzastopni deflacijski mjesec. Stopa nezaposlenosti euro zone za travanj iznosi 10,2%, što predstavlja najnižu razinu u posljednje četiri godine.

Činjenica da se FED trenutno vodi makroekonomskim pokazateljima, dodatno unosi volatilnost na tržištu. Američki ISM indeks za prerađivačku industriju porastao je tijekom svibnja na 51,3 boda. Vrijednost ISM-a iznad 50 bodova tumači se kao signal rasta proizvodnje. Osobna potrošnja je u travnju u SAD-u porasla za 1,0 posto, što predstavlja najveći mjesečni rast u zadnjih 6 godina. Pokazatelj zapošljavanja u privatnom sektoru (ADP) bio je u skladu s očekivanjima analitičara. Tijekom svibnja je otvoreno 173.000 novih radnih mjesta. Krajem tjedna objavljena je brojka Ministarstva rada SAD-a. Tijekom prošlog mjeseca otvoreno je 36.000 radnih mjesta dok su analitičari očekivali oko 160.000. Dolar se u odnosu na euro tijekom čitavog tjedna kretao unutar raspona 1,11 do 1,12, da bi nakon ovog pokazatelja euro skočio iznad tečaja 1,13.

Letargiju na domaćem deviznom tržištu prekinula je Hrvatska narodna banka. Intervenirala je kako bi spriječila daljnje jačanje kune. Otkupili su od poslovnih banaka 83,5 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,4925. Prije prošlotjedne intervencija HNB je intervenirala u rujnu 2015. godine prodajom eura. Nakon intervencije tečaj eura je skočio iznad 7,51, da bi se krajem tjedna vratio na razine ispod 7,50.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...