Brexit pritisnuo i domaće tržište kapitala


Prošli su se tjedan na Zagrebačkoj burzi nastavila negativna kretanja, ovaj put najviše pod utjecajem rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu o izlasku iz Europske unije.

Indeks CROBEX je u tjednu izgubio 1,52 posto vrijednosti te zaključio na 1.653,32 bodova, što je njegov četvrti uzastopni tjedni gubitak te ujedno i najniža razina u zadnja tri mjeseca. Tjedni pad je u potpunosti posljedica gubitaka zbog ishoda Brexit referenduma, čime se na hrvatskom tržištu kapitala nastavio negativni kratkoročni trend započet još krajem svibnja uslijed političke nestabilnosti.

Likvidnost tržišta je bila vrlo skromna, što i ne iznenađuje s obzirom na početak ljetne sezone te obilježavanje dva državna praznika prošli tjedan. Tako je u četiri radna dana ostvareno ukupno 22 milijuna kuna dioničkog prometa, odnosno oko 5,5 milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa, osjetno manje nego tjedan ranije, ponajprije zbog izostanka velikih blok transakcija.

U fokusu su tijekom tjedna bile dionice Valamar Riviere koje su ostvarile više od šest milijuna kuna prometa, kao i rast cijene za 0,46 posto na 24,11 kuna, te su takvom izvedbom bile jedini dobitnik među deset najaktivnijih izdanja prošli tjedan. Drugo najlikvidnije izdanje su bile dionice Hrvatskog Telekoma, koje su na tjednoj razini izgubile 1,74 posto vrijednosti, uz 3,5 milijuna kuna prometa. Među najznačajnije gubitnike su se svrstale dionice Peveca s tjednim gubitkom većim od deset posto, te dionice Leda i Jamnice, koje su pale više od četiri posto.

Kretanja na svjetskim financijskim tržištima su u potpunosti bila određena britanskim referendumom. Pozitivna kretanja s početka tjedna su bila potaknuta očekivanjima da će Britanci ipak glasati za ostanak u EU, dok je stvarni ishod referenduma za posljedicu imao ogromne gubitke najvažnijih svjetskih indeksa kakve nismo vidjeli još od financijske krize 2008. godine.

U petak je redom padala vrijednost ključnih indeksa na svim kontinentima. Američki indeksi Dow Jones i S&P 500 su izgubili osjetno više od tri posto, a tehnološki indeks Nasdaq više od četiri posto. Najveći gubici, očekivano, bili su u Europi. Njemački DAX je potonuo oko sedam posto, francuski CAC oko 8 posto, a talijanski FTSE MiB te španjolski IBEX više od dvanaest posto. Gubici nakon održanog referenduma su, prema Bloombergu, izbrisali gotovo tri bilijuna dolara vrijednosti na financijskim tržištima.

Budući da se izlazak neke zemlje iz Europske unije nikad prije nije dogodio, daljnje odvijanje takvog procesa je zapravo „neistraženo područje“ te nisu do kraja jasne sve njegove moguće posljedice. Prema tome, ono što nam slijedi je ponajprije neizvjesnost oko mogućih ekonomskih, političkih i drugih implikacija ovakvog ishoda, te najvjerojatnije i povećana kolebljivost na financijskim tržištima u kratkom roku, koja obično dolazi kao reakcija na rast neizvjesnosti.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...