Najveći tjedni porast CROBEX-a od sredine travnja, skromniji promet


Domaće tržište kapitala prošli  je tjedan imalo snažnu izvedbu, gdje je dionički indeks CROBEX porastao 1,37 posto, što je njegov najveći tjedni porast od sredine travnja. Uži indeks CROBEX10 je također imao uspješan tjedan zabilježivši 1,35 posto rasta. Sektorski gledano, najbolju izvedbu je imao indeks industrije s rastom od 1,4 posto, dok je gubitnike predvodio indeks transportnog sektora s minusom od 0,8 posto.

U skraćenom trgovinskom tjednu, likvidnost je bila nešto skromnija. Prikupljeno je oko 23 milijuna kuna, što je u prosjeku oko 5,8 milijuna kuna dnevno. Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, s 5,5 milijuna kuna ukupnog prometa i rastom cijene od 0,6 posto. Po likvidnosti slijedi dionica Končar Elektroindustrije, koja je prikupila 2,2 milijuna kuna, nakon javnog poziva od strane CERPa za privatizacijom udjela od 20,5 posto. Cijena dionice je narasla 2,2 posto. Nešto veći promet, uz solidnu cjenovnu izvedbu, imala je dionica Turisthotela, čija je cijena skočila 5,3 posto, uz nešto ispod 2 milijuna kuna protrgovane vrijednosti. Jedini gubitnik među pet najlikvidnijih izdanja je bila dionica Ericsson Nikole Tesle, čija je cijena kliznula 0,2 posto, pri 1,9 milijuna kuna prometa.

Glavni dobitnik prošlog tjedna je bila dionica Badela 1862 čija je cijena lansirana oko 22 posto, nakon što su četiri kompanije iskazale interes za strateškim partnerstvom s kompanijom, što je dio procesa financijskog i operativnog restrukturiranja u procesu predstečajne nagodbe. Dobre cjenovne izvedbe još su imale dionice AD Plastika, INA-e i već spomenuta dionica Turisthotela, koje su redom porasle 7,1 posto, 5,6 posto i 5,3 posto. Dionica AD Plastika je pozitivno reagirala na vijest o povećanju dividende te o novom ugovoru s Fiatom.

Na strani gubitnika, najveći pad je zabilježen u dionici Peveca koja je potonula 10,1 posto, nakon tri tjedna dosta snažnog rasta. Znatnije padove još su upisale dionice Imperiala, Luke Ploče i RIZ-odašiljača koje su pale redom 5,1 posto, 3,8 posto i 3,2 posto.

Strane burze su također zabilježile pozitivna kretanja u prošlom tjednu. Na američkom tržištu su Dow Jones Industrial Average indeks i S&P indeks ojačali 2,1 posto i 2,3 posto, dok je tehnološki indeks NASDAQ skočio 3,4 posto. Riječ je o najboljoj izvedbi indeksa od ožujka, pri čemu je S&P indeks došao na svega 0,2 posto od najviše razine u ovoj godini. Dobitnike su u pravilu predvodile dionice iz tehnološkog i financijskog sektora. Niz pozitivnih makroekonomskih podataka iz domene nekretninskog tržišta i tržišta rada je ublažilo zabrinutost oko održivosti i zdravlja gospodarskog rasta. Naime, prodaja kuća u SAD-u u travnju je skočila 17%, na najvišu razinu od početka 2008. Osim toga, nafta se podigla na razinu iznad 50 dolara po barelu, što je onda dalo određeno olakšanje investitorima u energetske dionice. Sve je to među investitorima smanjilo zabrinutost oko mogućeg podizanja kamatnih stopa od strane američkog FED-a.

Ovaj tjedan bit će nešto skromniji po pitanju ekonomskih vijesti. Sastanak Europske središnje banke ne bi trebao donijeti pretjerana iznenađenja, tako da će se investitori ovaj tjedan fokusirati na objavu indeksa menadžera nabave za niz zemalja te na podatke s američkog tržišta rada koji se objavljuju krajem tjedna.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...