Konsolidacija tečaja euro dolar


Relativno miran tjedan na financijskim tržištima. Tečaj eura i dolara se tijekom prošlog tjedna kretao unutra uskog raspona od 1,1150 do 1,1200. Konsolidacija je uslijedila nakon što je američka valuta tijekom svibnja ojačala na euro za gotovo 4 posto. Dolar je imao podršku investitora zbog očekivanja da će FED ove godine dizati kamatu dva ili tri puta. Očekivanja da će kamata biti povećana na sjednici u lipnju trenutačno se kreću oko 30 posto.

Iz Amerike stižu jako dobre brojke s tržišta nekretnina. Naime, broj od 619.000 prodanih novih stambenih objekata u SAD-u tijekom travnja, dosegnuo je najvišu razinu od 2008. godine. Pritom je zabilježen mjesečni rast od 16,6%, najveći u zadnje 24 godine. Druga procjena bruto društvenog proizvoda SAD-a za razdoblje siječanj-ožujak je pokazala kvartalni rast od 0,8 posto. Osobni dohodak nakon oporezivanja je u SAD-u tijekom prvog kvartala povećan za 4 posto, dok je štednja povećana za 5,7 posto zbog čega će, prema mišljenju analitičara, osobna potrošnja biti i dalje glavni generator rasta američke ekonomije. Još jedan podatak je pokazao da će potrošnja i dalje biti snažna. Indeks povjerenja potrošača kojeg izračunava Sveučilište u Michigenu pokazao je da broj Amerikanaca koji očekuju poboljšanje svoje financijske situacije u periodu od 12 mjeseci je na najvišoj razini u posljednjih deset godina. Inače, potrošnja stanovništva čini gotovo 70 posto američkog bruto društvenog proizvoda.

Njemačka ekonomija je u prvom kvartalu narasla na godišnjoj razini za 1,3 posto, najviše zahvaljujući građevinskom sektoru i osobnoj potrošnji. IFO indeks poslovnog okruženja u Njemačkoj je za svibanj na najvišoj razini u posljednjih pet mjeseci. Na optimizam najviše utječu niska cijena nafte, slabiji euro i niske kamatne stope.

Gospodarstvo Velike Britanije je tijekom prvog kvartala naraslo na godišnjoj razini za 2 posto. Potrošnja stanovništva je i dalje najzaslužnija za ekonomski rast, dok investicije i izvoz padaju. Funta se u odnosu na euro kretala od 0,7750 do 0,7600, dok se u odnosu na dolar kretala od 1,45 do 1,47.

Na domaćem tržištu i dalje mirno, tečaj eura i kune se kretao između 7,49 i 7,50.

 

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...