Burzovni tjedan bez jasnog sentimenta


Prošli tjedan na hrvatskom tržištu kapitala obilježen je stagnacijom dioničkih indeksa te nešto većom aktivnošću investitora u redovnom trgovanju.

Indeks CROBEX je kraj tjedna dočekao s neznatnim minusom od 0,04 posto na 1.698,16 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEX10 oslabio za 0,21 posto na 989,90 bodova. Indeksi su i tijekom tjedna oscilirali vrlo malo pa možemo reći da na tržištu nije bilo jasno izraženog sentimenta, te burzovni akteri vjerojatno čekaju nove smjernice nakon što je prošla sezona objave poslovnih rezultata. Iako je ukupni dionički promet porastao u odnosu na tjedan ranije, prosječni dnevni promet od oko 7,5 milijuna kuna nije bio dovoljan za značajnije pomake.

Najveći promet u tjednu su ostvarile dionice Medike, oko 4,7 milijuna kuna, pri čemu im se cijena smanjila za 1,89 posto na 13.000,00 kuna, a pojačano trgovanje ovim dionicama moglo je biti potaknuto promjenama u korporativnom upravljanju. Više od tri milijuna kuna tjednog prometa su ostvarile dionice Hrvatskog Telekoma, uz blagi rast cijene za 0,35 posto na 140,01 kuna, te dionice Turisthotela, koje su uzletjele gotovo 10 posto na 2.850,00 kuna te se tako prometnule u jednog od najznačajnijih dobitnika.

Dobar tjedan su imale i dionice Atlantske Plovidbe, koje su porasle više od 5 posto na 130 kuna, iako je krajem tjedna splasnuo optimizam oko ove dionice, pa su se djelomično korigirale na dolje. Dionice PBZ-a su na tjednoj razini skočile 4,31 posto na 605 kuna, dok su Luka Ploče, Tankerska Next Generation i Pevec redom porasle više od 3 posto. S druge strane, među tjednim gubitnicima se izdvajaju dionice ZABA-e s minusom od 3,38 posto na „okruglih“ 40,00 kuna, te Atlantic Grupa, čije su dionice pojeftinile za 1,81 posto na 815,01 kuna.

Na inozemnim burzama smo također imali tek blage promjene vrijednosti najvažnijih dioničkih indeksa, a prvenstveno zbog pojačanog opreza od nadolazećeg podizanja kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi. Naime, detalji s posljednjeg sastanka odbora za otvoreno tržište su otkrili da je većina članova spremna podići kamatne stope već na idućem sastanku u lipnju, što je kod investitora izazvalo određenu zabrinutost u kontekstu krhkog globalnog gospodarskog rasta.

U takvim uvjetima, američki dionički indeksi su na tjednoj razini imali mješovite izvedbe, ali s tek manjim promjenama vrijednosti, pri čemu je Dow Jones oslabio za 0,2 posto, a S&P 500 porastao za 0,3 posto. Nešto bolje izvedbe smo imali među europskim indeksima, gdje je primjerice londonski FTSE ojačao 0,3 posto, frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, a pariški CAC povećao vrijednosti za 0,8 posto.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...