Američki dolar od početka svibnja ojačao 3,5%


Trend jačanja američke valute nastavljen je i tijekom prošlog tjedna. Euro je na dolar oslabio s 1,1350 na 1,1200. Nakon što je krajem travnja dolar u odnosu na euro bio u defanzivi, jer su investitori smanjili očekivanja oko rasta kamate, svibanj je donio preokret. Američki dolar je od početka svibnja ojačao za 3,5 posto. Posljednji objavljeni zapisnik sa sjednice FED-a pokazao je da čelni ljudi američke središnje banke nisu u potpunosti napustili ideju podizanja kamatne stope u lipnju. Vjerojatnost da će FED podignuti stopu, danas je na 34 posto, dok je početkom prošlog tjedna iznosila samo šest posto. Jedina stvar koja bi donekle mogla odgoditi podizanje je, prema mišljenju analitičara, snažan dolar. Već se u nekoliko navrata dogodilo zbog jakog dolara FED nije podigao kamatu. Američka valuta je u odnosu na kunu ojačala tijekom prošlog tjedna sa 6,60 na 6,70.

Jedina valuta koja je uspjela držati korak s dolarom tijekom prošlog tjedna bila je britanska funta. Smanjena zabrinutost oko rezultata referenduma u kombinaciji s boljim fundamentalnim pokazateljima rezultirali su stabilnom funtom. U odnosu na dolar funta se trgovala oko tečaja 1,45. U odnosu na euro, funta je ojačala s 0,79 na 0,7650. Od podataka koji su bili objavljeni prošli tjedan valja istaknuti onaj o inflaciji, zapošljavanju i prometu u maloprodaji. Inflacija je u ožujku bila nešto niža, iznosila je 0,3 posto, dok se očekivalo 0,5 posto. Broj osoba koje su ispunile zahtjev za pomoć za nezaposlene u travnju je smanjen za 2.400, dok su analitičari očekivali porast od 5.000. Pri tome, stopa nezaposlenosti ostala je na 5,1 posto. Promet u maloprodaji bio je puno veći nego što su to analitičari očekivali. Na mjesečnoj razini je povećan za 1,3 posto (očekivalo se 0,6 posto), a na godišnjoj razini je rast od 4,3 posto (2,5 posto).

Japanski jen je uslijed učestalih verbalnih intervencija predstavnika Središnje banke Japana i Ministarstva financija Japana oslabio. U odnosu na dolar japanska valuta je oslabila sa 108,50 na 110,50. U odnosu na euro jen nije značajnije oslabio, prvenstveno zbog globalnog slabljenja zajedničke europske valute. Tečaj se kretao unutar raspona 123,00 do 124,00. Japanskoj valuti nisu pomogli ni bolji podaci o kretanju bruto društvenog proizvoda koji je u periodu od siječnja do travnja povećan za 1,7 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,3 posto.

Na domaćem tržištu je prošli tjedan protekao mirno. Euro i kuna se i dalje trguju unutar uskog raspona 7,4850-7,5000.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...